Srdecni cervivost

Možnost cestovat nejen po Evropě, ale i po celém světě využívá především v letních měsících stále více lidí a čím dál častěji majitele doprovází jejich pes či kočka. S nárůstem cestování se zvířaty stoupá riziko importovaných parazitárních infekcí, mezi něž řadíme i dirofilariózu. Původcem dirofilariózy – srdeční červivosti je hlístice vlasovec psí, jinak nazývaný srdeční červ, podle místa jeho výskytu v těle psa.

Jak dojde k nakažení? Velké dospělé hlístice parazitují v pravé srdeční předsíni a komoře, v plicních tepnách a duté žíle. Dospělé samičky, které dosahují délky až 30 cm, produkují do krve malé larvičky – mikrofilárie. Tyto larvičky cestují periferní krví. Komár se stane mezihostitelem srdečních červů při sání na infikovaném zvířeti, kdy s krví vysaje i malé larvičky. Komár pak hraje roli přenašeče tohoto onemocnění. Při sání takto infikovaného komára na zdravém jedinci, přecházejí larvičky do krevního oběhu nového hostitele. Larvy se vyvíjejí ve tkáních a migrují směrem k srdci, kde dozrávají v dospělé jedince.

Většina případů srdeční červivosti probíhá bez zjevných příznaků. Při klinické manifestaci se projevuje jako chronické onemocnění srdce a plic, dostavuje se kašel, hubnutí, chudokrevnost, ztížené a namáhavé dýchání. Postupně dochází k poškození jater a jiných orgánů. Příležitostně se červi mohou vyskytovat i v přední oční komoře, hrudní dutině, kůži nebo mozku. Onemocnění je přenosné i na člověka. U něj se nejčastěji vyvíjejí změny na plicích.

Oblast s přirozeným výskytem srdeční červivosti se postupně rozšiřuje z oblasti s tropickým a subtropickým klimatem do oblastí mírného pásma. Srdeční červivost je v současnosti problémem v USA, Kanadě, Jižní Americe Africe Austrálii, Asii a Jižní Evropě, především v oblasti kolem Středozemního moře – Itálie, Francie, Portugalsko, Španělsko, Řecko. Všechny doposud popsané případy ze zemí střední Evropy včetně Česka byly v přímé souvislosti s pobytem nakaženého zvířete v oblasti s výskytem onemocnění. Největší rozšíření srdeční červivosti v Evropě je v oblasti řeky Pád v severní Itálii, kde je až 80% pozitivních psů. Vzhledem k vývoji onemocnění v Americe, kde se nemoc během posledních let rozšířila z Floridy až do Kanady, dá se předpokládat podobný vývoj i v Evropě a tedy postupné šíření této nemoci směrem na sever. Souvisí to zřejmě s globálním oteplováním planety, kdy přibývá teplých letních nocí a je vhodné prostředí pro množení komárů, jako důležitých přenašečů tohoto onemocnění.

Důležitou roli v zabránění šíření srdeční červivosti hraje prevence! Vhodnou metodou prevence onemocnění v oblastech s přirozeným výskytem srdeční červivosti je pravidelná aplikace preventivních preparátů v měsíčních intervalech po celé období aktivity komárů. Jediným preparátem dostupným na našem trhu je Stronghold. Aplikuje se ve formě kapek na kůži hřbetu psa nebo kočky. Doporučujeme proto všem majitelům psů a koček, aby nepodcenili riziko onemocnění srdeční červivostí při zahraničních cestách směrem na jih od našich hranic. Pokud totiž dojde k nakažení psa nebo kočky tímto parazitem, je vzhledem k často chybějícím klinickým příznakům a vzhledem k nedostupnosti testů v ČR, velice těžké odhalit toto onemocnění včas. Jestliže se již u pacienta vyvinou dospělí červi v srdcio, což je zhruba za 190 dnů od nakažení, je terapie velice komplikovaná a často se musí přistoupit k chirurgickému vyjímání červů přímo ze srdce. Taková operace přináší ale celou řadu výrazných rizik. Radíme Vám proto, aby jste přípravek Stronghodl aplikovali před odjezdem, pak každý měsíc po dobu pobytu a ještě jednu dávku při návratu.

MVDr. Zuzana Zoubkova