k

Brazilska fila

Brazilska fila  je pes, ktery vznikl spojenim tri zakladnich plemen, mastifa, davneho buldoka a bloodhunda. Rika se take ze roli ve vyvoji mohla hrat take Fila Tercierense. Dale Engelsen doga. Tito davni buldoci byli casto dovazeni do Brazilie v prubehu holandske kolonizace, po nich ziskala fila utocnost, houzevnatost a neustupnost.Mohutnost ziskala po mastifech.  Hojnost volne kuze, visici pysky a kozni laloky ziskala z bloodhundu. Fila terceirense pravdepodobne dala dnesni file schopnost past skot. V roce 1930, kdy v Brazilii byla velice oblibena nemecka doga, bylo pravdepodobne krizeni i s ni.

V roce 1968 byla brazilska fila  uznana jako plemeno FCI.

Brazilska fila je tvrde pracujici pes. Za doby kolonizace slouzila fila k  hlidani otroku.  Po uteku fila byla pouzita k jeho vystopovani, na konci stopy fila chyti a drzi. Slovo f i l a  v portugalstine znamena ``drzet``. Po skonceni kolonizace byla fila pouzivana v Brazilii jako lovecky pes. Velkou sluzbu predvadi na brazilskych rancich, kde chrani dobytek a majetek. Brazilska fila ma vrozeny honacky pud stejne jako schopnost hlidaciho psa. 

Ojeriza- nechut vuci cizim lidem a vernost  svemu panovi tyto dve vlastnosti se staly, ze fila je i dnes oblibenym straznym psem.

          VERNY JAKO FILA  

                   Obetavost brazilske fily vuci jejimu majiteli je legendarni.                      

Standard brazilske fily uvadi velice presne:

``Podstatny podil jeji charakteristiky tvori odvaha, rozhodnost a zretelna statecnost. Vuci svemu majiteli a jeho rodine  je oddana a vuci detem navysost tolerantni. Jeji vernost se stala v Brazili prislovecna. Vzdy vyhledava spolecnost sveho pana. Jednou z jejich povahovych vlastnosti je jei ojeriza/neduvera/ vuci cizim lidem. Je klidna, jejim sebevedomim neotresou ani nezname zvuky ani nezname prostredi. Jako hlidaci pes je neprekonatelna. Svymi instinkty je to lovecky pes a strazni pes pro stada skotu.``

Odvahu, odhodlanost a udatnost muzeme pozorovat jiz u stenat od veku  osmi tydnu. Neohrozene prozkoumavaji nove prostredi, stekaji na nove zvuky, vzdy zkoumave a bez vahani. Fila nikdy nevykazuje strach ci zbabelost.

Fila nikdy neutoci na sveho majitele, je vzdy stastna v blizkosti sveho pana, bude ho vzdy a vsude nasledovat. 

Svou rodinu miluje nade vse. Vuci detem z rodiny je velice snasenliva.

Jeji nechut vuci vsem cizim lidem vcetne deti, sousedu, pratel i lidi na ulici je hlavni rys. Ackoli chova nelibost vuci vsem cizim lidem, vykazuje klidnou povahu. Fila nevyzaduje zvlastni vycvik, aby se naucila chranit svoji rodinu a jeji majetek. Muze ochranit i velke nemovitosti.

Ackoliv ma lovecke sklony, vetsinou si nevsima jinych psu ci domaci zvere. Muze se snadno spratelit s jinymi domacimi zviraty, se kterymi vyrostla. Ale nicmene muze zkusit ulovit jinou zver, ktera se dostane na jeji uzemi.

Brazilska fila je opravdu vyjimecny pes s mnoha ruznymi vlastnostmi. Jeji mohutny vzhled budi respekt, jakoz i jeji povaha. Proto je brazilska fila tak vyjimecna.

Je brazilska fila pes pro Vas?

Jestlize se rozhodnete pro velkeho psa, je to velke rozhodnuti, jestlize se rozhodnete pro brazislkou filu, je to sna nejvetsi rozhodnuti ve Vasem zivote.

Uvazte velice dobre toto rozhodnuti. Urcite neni brazilska fila pro zacatecniky. 

Majitel brazilske fily musi umet dokazat, ze vy jste vedoucim smecky. Brazilska fila musi sveho majitele respektovat a vzdy vedet kdo je panem.

Kvuli ojerize nemuze Vase fila volne behat, vzdy musi byt pod Vasim dohledem, v kazde situaci.

jestlize k Vam chodi hodne navstev, pak byste se meli rozhodnout pro jine plemeno.

Fily nemaji radi cizi, to znaci ze je pro ne cizi kazdy. Uvedomte si ze brazilska fila neni pes, ktery bude Vase pratele srdecne vitat. 

Budete pripraveni na to, ze  budete moci zajistit svou filu, jestlize k Vam prijde nekdo cizi?

Budete mit dost casu, abyste se sve file venovali? Fila neni pes pro mestske byty, potrebuje cinnost , jako vsechna velka plemena potrebuje velky prostor, zajisteny dostatecnym oplocenim.

Muze zit v horkem i chladnem prostredi.

jestlize se domnivate ze jste ten pravy majitel budouci fily, poznate ze fila je nejen velka zodpovednost, ale jeste vetsi poteseni. Pouto ktere se mezi Vami a Vasi filou vytvori je skutecne nezmerne.

Jako budouci majitel brazilske fily poznate vyznam rceni

VERNY JAKO FILA

A mohu jen  potvrdit, kdo jednou vlastni filu, nikdy uz v budoucnosti  nebude chtit jineho psa.

Jednou fila, vzdycky fila.

           

aufte mCastecne vybrano z Knihy Brazilska fila od Yvette Uroschewich, kterou vrele doporucuji  majitelum
nasich budoucich stenat.